onsdag 9 juli 2014

Afrika vänder

Afrika vänder kan betyda många saker. Den tidigare diplomaten Sten Rylander väljer både att döpa sin nya bok om Afrika efter detta namn men han väljer också att beskriva den positiva utveckling som just nu sker i (på?) kontinenten som detta. Varför nu detta? Jo, kära läsare (har jag några kvar såhär sex månader efter resan?), ni ska få ett boktips:
Afrika Vänder- En kontinent i förändring läst jag ut häromdagen (efter både inköpsförslag till stadsbiblioteket och sedan ett febrilt letande där). Det är en fackbok, väldigt tunn dock; 158 sidor inklusive noter, förkortningar och referenser, där Sten analyserar utmaningar och möjligheter för Afrika, åde framtida och existerande. Han tar upp teman som hälsa, mänskliga rättigheter, ledarskap, Afrikas internationella och regionala relationer tex och främst den makabra ekonomiska tillväxten som sker i hela Afrika. Några av världens mest snabbväxande ekonomier finns i Afrika, Uganda bla, med en årlig tillväxt på runt 5 %. Det intressanta är också att den Afrikanska tillväxten legat stabilt under hela den globala finanskrisen. Jag antar att en faktor måste vara, vilket Sten också tar upp, är att den inhemska medelklassen växer- och deras köpkraft. Sten Rylander har ett digert CV och är en man som vet vad han pratar om. Han har jobbat på UD och Sida, varit Afrikachef, medlare i Darfurkonflikten 2004-2005 samt varit ambassadör i Angola, Namibia, Tanzania och Zimbabwe (jag vill också!). I boken radar han upp den ena imponerande siffran efter varandra, som att Afrikas befolkning beräknas nå över 2 (!) miljarder 2050, att antalet registrerade mobilanvändare i Tanzania ökat från 14 000 2005 till 20 miljoner 2012 samt det framgångsrika arbetet mot HIV/Aids i Sydafrika där ett av världens mest omfattande bromsmedicineringsprogram pågår, under 2012 och 2013 fick 2,2 miljoner sydafrikaner gratis behandling. Men, som en klok kvinna från Panzisjukhuset i Kongo sa; bakom varje siffra finns ett liv. Sten Rylander är också noga med att påpeka detta i sin bok, vi får inte förblindas av alla fantastiska siffror och tillväxt om inte alla afrikaner kommer till del. Afrika står inför stora problem och utmaningar, och inom vissa områden har utvecklingen stått närmast still, ett exempel är mödradödligheten söder om Sahara. De afrikanska ledarna måste föryngras och inse att korruption och maktmissbruk aldrig kommer föra ett land framåt. Som jag skrivit tidigare i bloggen hamnar Uganda på en topplacering i listan med afrikanska ledare som suttit flest antal år (28). Resten av världen måste få upp blicken för vad som är okej i Afrika och inte, och vi måste inse att en andra kolonisering av kontinenten (vilket bla Kina, Brasilien, Indien och Japan försöker med) är det sista som Afrika behöver. Vad resten av världen kan göra är fortfarande att satsa på projekt inom kultur, hälsa, kvinnor och demokrati, främja en rättvis tillväxt genom handel, främja hållbar utveckling samt stoppa de svindlande stora summor som försvinner från kontinenten till skatteparadis i form av kapitalflykt. Men vad vi också kan göra är att skaffa oss en nyanserad och modern bild av Afrika, och sedan arbeta utifrån denna i arbetet för att den goda utvecklingen i Afrika ska fortsätta. Är det någon kontinent du ska hålla koll på framöver, är Afrika den rätta.

Jag tycker att alla som är intresserade av Afrika ska läsa boken. Inte bara av Afrika, utan alla som är intresserade av att stimulera sin inlärning och få nya perspektiv. För det är ett som är säkert och som jag möter nästan varje gång jag talar om min vistelse i Uganda, svenskars okunnighet och förlegade syn. Att förändra denna stereotyp är kanske den största utmaningen för Afrika?

En annan relativt ny bok om det nya Afrika (som jag ska läsa så fort jag får lön så jag kan köpa den......eller lämna som inköpsförslag till bibblan) är Det Nya Afrika av SVT-korrespondenten Erika Bjerström (2013). http://www.weylerforlag.se/bocker/det-nya-afrika

Richard Dowden var en av grundarna att skriva om Afrika på ett nytt sätt, hans bok Afrika- framtidens kontinent utkom redan 2008 och har fått lovord världen över. Det är ingen direkt fackbok, utan Dowden beskriver istället målande sitt eget möte med Afrika och hur detta har format honom.

Att inspirera och inspireras, jag skulle också vilja skriva en bok om Uganda och min kärlek till det landet. Den skulle bli en blandning av en skönlitterär bok och en fackbok, eftersom jag tycker om att skriva och läsa båda. Tja, en framtidsdröm månne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar