tisdag 25 februari 2014

Inte en färgglad dag för Uganda

Idag har den stora nyheten om Uganda i Sverige (och i hela världen) varit att Ugandas president Yoweri Museveni kl. 12.00 (svensk tid) undertecknat den kontroversiella "anti-homolag" som antogs av Ugandas parlament i december. Lagen innebär att homosexuella kan dömas till livstids fängelse. Det är också en angivarlag, vilket innebär att det är olagligt att inte polisanmäla någon man misstänker är homosexuell. Hjälp. Detta är en sorgens dag för de mänskliga rättigheterna i Uganda, och för hela Afrika. Liksom Kasha Jaqueline Nabagesera, en kvinnlig gay aktivist i Uganda (vilken modig kvinna, fler sådana tack!), tror att dessa lagar kommer att spridas som en löpeld över hela Afrika tror jag detsamma. När ett land visar att de kan motsätta sig västerländska ideal och de mänskliga rättigheterna, uppmuntras andra länder att göra detsamma. För det är precis så som Museveni har uttryckt sig om de kraftiga reaktionerna från omvärlden: "Utomstående kan inte diktera villkor för oss, det här är vårt land. Jag råder vänner i väst att inte göra en affär av detta, för om de gör det, desto mer kommer de att förlora, sade han och anklagade dem som försöker påverka Uganda för "social imperialism". Tack vare dessa reaktioner ändrades den ursprungliga straffskalan till livstids fängelse istället för dödsstraff (!). Du skulle alltså kunna dömts till dödsstraff om du blev påkommen med din homosexualitet om den ursprungliga lagen undertecknats. Det är ju helt sjukt! Här är en karta över Afrikas inställning till homosexuella av Amnesty International UK:


Sydafrika är det land i Afrika som har kommit längst i diskussionen om homosexuellas rättigheter, och landet var världens första att kriminalisera diskriminering baserat på sexuell läggning (1998) och världens femte, och Afrikas första, land att legalisera samkönade äktenskap (2006). I Sverige blev samkönade äktenskap realitet först 2009. Fortfarande är det mycket tufft att vara homosexuell i Sydafrika där trakasserier, homofobi, misshandel och våldtäkt är vardag för både kvinnor och män. Dessutom är antalet HIV/Aids infektioner stort. Källor: http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_South_Africa#Anti-discrimination_laws och http://sv.wikipedia.org/wiki/Homosexualitet_i_Sverige

Men varför är hatet mot homosexuella så stort i just Uganda, och i hela Afrika? Och varför växer homofobin så snabbt där? Jo, framförallt Uganda är ett paradis för Amerikanska, konservativa missionskyrkor. Ofta unga kristna människor sänds till Uganda för att predika, bland annat om deras syn på homosexualitet. Ugandierna, som saknar en källkritisk förmåga, köper sig en bibel, läser och lyssnar blint på missionärernas budskap. Detta är farligt, och detta är anledningen till varför hatet är så stort. Vi ska aldrig underskatta förmågan att vara källkritisk, den behövs både vid Wikipediaskrivande och i det dagliga livet. Tänk vad enkelt livet hade varit utan religion, i alla fall den mest extrema formen av religion. Så tycker jag faktiskt. Även om detta ämne är så spännande och viktigt att man skulle kunna skriva en hel uppsats om detta måste jag avrunda. Men om ni är intresserade (JA, DET ÄR NI!), egentligen behöver man inte vara intresserad, att värna de mänskliga rättigheterna borde vara en allmän angelägenhet, finns det flera artiklar om ämnet. Här är två:
http://www.boiseweekly.com/boise/exporting-homophobia-american-far-right-conservative-churches-establish-influence-on-anti-gay-policy-in-africa/Content?oid=1767227

http://www.salon.com/2013/10/09/god_loves_uganda_africas_terrifying_christian_revival/

Den sista länken handlar om en viktig film som gjordes förra året, "God Loves Uganda", regisserad och producerad av Roger Ross Williams. Filmen behandlar just orsakerna till den stigande homofobin och var det kristna budskapet kommer ifrån. Jag ska se till att se den så fort som möjligt när den kommer ut på DVD, enligt hemsidan den 16 maj! Filmen har vunnit flera priser över hela världen.


Idag såg jag en annan bra film om HBTQ rättigheter, fast från Serbien! Den heter "Paraden" på svenska och "Parada" på serbiska och handlar om eldsjälarna bakom Serbiens första Pride festival 2010. Också i Europa är det farligt att vara annorlunda. Filmen bjuder på både skratt och tårar och är väldigt sevärd. Finns bla på huvudbiblioteket i Kalmar.


Vill du ta ställning för Ugandas homosexuella minoritet? Var en medmänniska och skriv då under "Kill the Bill" från organisationen All Out: https://www.allout.org/en/actions/kill-the-bill. För vi har ju det faktiskt så enkelt att vi kan skriva under en namninsamling på nätet, medan Ugandas homosexuella inte ens kan luta sig mot ett rättsligt skydd och nu kommer frukta för sina liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar