söndag 12 januari 2014

11 &12-01-2014 Queen Elisabeth National Park

Igår lämnade vi regnskogen bakom oss för att åka till Queen Elisabeth National park, en stor park med savann. Det är häftigt hur landskapet kan förändras bara du reser några timmar norrut. Mer om nationalparken här: http://www.ugandawildlife.org/explore-our-parks/parks-by-name-a-z/queen-elizabeth-national-park

Idag har vi varit på en "game drive" tidigt imorse för att se savannen vakna till liv, sedan tog vi det lugnt vid poolen några timmar och på eftermiddagen tog vi oss till Kazinga channel (en kanal) där en båttur med många spännande djurmöten väntade! Idag har vi sett elefanter, bufflar, flodhästar, olika fåglar, krokodiler, kobs (vet ej namnet på svenska), vårtsvin, ödlor, waterbucks och mycket annat. Parken gränsar i väster till Kongo, så vi är riktigt nära gränsen, kanske bara en 10 km. Personligen så tycker jag att gorillorna var en upplevelse i sig, men detta var nästan ännu större! De afrikanska elefanterna var min favorit! Maffigare djur går knappt att hitta.

Med utsikt över savannen från biltaket! En nästan filmisk känsla!
 Inte helt fel att i ena stunden vara på savannen och i nästa ha utsikt över den vid poolkanten. Vi bor på Kingfisher Lodge.
 Afrikanska savannelefanter, Loxodonta africana.
 Bufflar, Syncerus caffer. Afrikas näst farligaste djur. De har mycket dålig syn men väldigt gott luktsinne och är därför väldigt farliga, plus att de är stora (en hane kan väga upp till 700 kg) och har horn.
 Flodhästhona och unge, Hippapotamus amphibius.

 I parken finns det 11 byar. Människorna lever dock inte alltid i symbios med naturen och djuren. Om lokalbefolkningen tex har boskap så dödas den vanligtvis av rovdjur som lejon, och då hämnas människorna genom att döda de vilda djuren i nationalparken. På bilden är det dock en fiskeby.
Den afrikanska savannelefanten är det största däggdjuret på land och en hona kan väga upp till 3,5 ton medan en hane kan väga upp till 6,3 ton. Elefanter dricker upp till 200 l vatten per dag. 
En elefant kan leva mellan 40-60 år. Den äldsta dokumenterade levde dock i 86 år, fast i ett zoo.
 Solnedgång över Kazinga kanalen. Kanalen är 32 km lång och mynnar ut i lake Edward i söder och i lake George i norr.
 Igår firade jag och Carro in lördagen med en drink i ett ananasskal- Pai Aii. Mmmmmmm.....Före...
 och efter drink..!

1 kommentar:

  1. Vacker solnedgång i Kazinga kanalen, den hade jag gärna sett, förutom allt det andra som du sett och kommit nära. Flodhästar och Afrikanska elefanter hade jag också velat se förstås! Fortsatt trevlig resa!

    SvaraRadera