tisdag 28 januari 2014

DJ, turn the music up!

Gårdagens strandparty ger mig ju en perfekt anledning att introducera Ugandas musikscen! Här lyssnas det på reggaeton, reggae, hiphop, RnB och jamaicansk dancehall är mycket populär. Det är också sådan slags dans som man hittar här, väldigt mycket skaka rumpa- musik om man säger så. I Sverige (och säkert många andra delar av världen) skulle ens en uns av detta kallas sexistiskt, och ska jag vara ärlig så är det väldigt sexistiskt. Tjejer som åmar sig och inte lämnar mycket åt fantasin medan killarna blev som galna. Jag skojar inte, tur att det fanns en vakt i närheten igår. De dansar väldigt djuriskt. Housemusiken har dock börjat göra sitt intåg, och många känner faktiskt igen "I love it" med Icona Pop, vilket är häftigt, samt en rad andra kända houselåtar. Ett fåtal klubbar i Kampala spelar housemusik, men de dominerande genrerna är de ovan nämnda. En stor Ugandisk artist heter Jose Chameleone, han är vida känd utanför landets gränser också och turnerar flitigt, enligt hans Wikipediasida så har han b.la. turnerat i Sverige, Belgien, USA och Storbritannien. Han sjunger på Engelska, Luganda och Swahili så bli inte förskräckta om ni inte förstår. Lyssna på gunget helt enkelt! Jag personligen tycker att han har många bra låtar, och den här är den bästa (den är liksom signaturmelodi för förra Ugandaresan):

Jose Chameleone. Gimme. 

Keko är en kvinnlig, Ugandisk rappare som slog igenom 2011. Hon är riktigt bra och riktigt cool! Här är hennes senaste låt (See ya), enligt artisten själv så återvänder hon till sina "dansrötter" & mixar det med klubbmusik. En bra kombo! 

Bebe Cool är en annan stor artist från Uganda vars genre är ragga. En av hans låtar från förra året som heter Coccidios song. 

Watch out for this (Bumaye) känner ni säkert igen, den var en av förra årets riktigt stora danshits även i Sverige. Av dj-projektet Major Lazer (producent Diplo) featuring Busy Signal, The Flexican och FS Green. Älskar att dansa till denna eftersom den ger en utrymme att dansa galet and go down!

Till sist ett musiktips från den Nigerianska RnB- gruppen P- Square, Personally. Även denna låt har fått rätt så mycket utrymme utomlands, musikvideon har över 12 miljoner visningar på YouTube. Gruppen tillägnar låten till "the King of Pop", vilket ni också märker när ni ser videon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar