måndag 20 januari 2014

Makarere och oljeborrning

Idag var vi på Makarere universitetet i Kampala för vår andra Wikipediaworkshop i projektet. Allt gick bra denna gång också, vi hade dock strul med vår dator och projektorn som inte ville samarbeta. Därför gick vår presentation inte heller att visa för gruppen men vi körde en spontan redovisning som ändå gick förvånansvärt bra. Vi fick ju med det viktigaste som att gruppen skapade konton, fakta om hållbar utveckling, hur man översätter och hur Lugandiska Wikipedia ser ut. Det som nog förvånade mig mest var hur dåliga gruppens datakunskaper var. Ibland visste de inte att de skulle gå in på Internet för att komma till Wikipedia, andra förstod inte att de var tvungna att spara för att deras konto kunde skapas och de var framförallt väldigt, väldigt långsamma på datorn. Vi sa en sak medan de gjorde en annan. Fast jag tyckte att vi förklarade tydligt. Denna gång bestod gruppen av studenter och två lärare. Läraren hängde med direkt (han hade till och med en Macbook Pro) medan det kändes som att vissa studenter aldrig sett en dator förut. Och så tänker jag på att de är studenter vid ett av Afrikas största universitet! När man pluggar i Sverige sker det mesta via datorn, speciellt om man pluggar på distans, och där måste du ju ha en egen dator för att ta dig igenom din utbildning. Det är väldigt intressant att jämföra! Däremot kan man inte säga att datorn styr kvaliteten på undervisningen då Makarere universitetet ligger på plats 696 av världens 21 000 bästa universitet och är Afrikas fjärde bästa universitet, enligt Webometrics- en forskningsgrupp som undersöker kvaliteten på världens universitet. Här kommer länken om ni vill läsa mer; http://www.webometrics.info/en. Det är också intressant att titta hur databeroende Sverige har blivit, och hur vi i vår blinda tro tror att datorn kommer hjälpa Sverige högre upp på PISA-stegen fastän våra skolresultat bara sjunker och sjunker. Vi kan dela ut hur många datorer vi vill, det är inte där skon klämmer. Frågan är ju vart skoskavet sitter. Nu får ni inte tro att jag enbart är negativ, då hade jag inte suttit på andra sidan jordklotet och jobbat med detta projekt. Det vore en underdrift att säga att datorn har extremt många fördelar! Men jag säger som min pappa brukar säga; ”vi lever i en tid med en övertro på datorer”.

Jag skrev tidigare att jag någon dag skulle skriva om oljeproblematiken i nationalparken Murchison Falls och nu har jag mycket tid att presentera problemet så därför tar jag tillfället i akt. Tyvärr fick inte vi se några borrningstorn under safarin, trots att vi bad om det, vilket var synd. Vår guide sa de hade flyttats (vilket jag också tycker är lite märkligt eftersom de enligt Dan stod där i somras). Hur som hur så är det det franska olje- och gasföretaget Total som enligt en överenskommelse med Ugandas regering fått tillåtelse att borra i parken. Detta projekt kallas för ”Total Exploration and Production Uganda” (Total E&P Uganda). Total letar efter i olja i parkens nordvästra och norra delar. För närvarande pågår ingen produktion av olja i parken men luft- och seismologiska undersökningar genomförs, liksom borrning och testande av små mängder olja. Enligt Total så har inte Ugandas regering något långvarigt intresse i göra de oljerika delarna av parken icke-officiella (alltså göra dem odisponibla för turism) men faktumet kvarstår att ett sådant här projekt inte görs över en natt, Total räknar med deras närvaro på minst 25- 30 år framåt. I en broschyr från UWA (Uganda Wildlife Authority), Murchison Falls National park och Total om frågan finns en fråga som egentligen ter sig helt galen i detta sammanhang då man undrar hur ett oljeföretag ens kan få syl i vädret i frågan om att låta dem borra i en nationalpark (jo, till och med jag förstår ju att det handlar om ofantligt stora pengar inblandade). Den lyder som följande: ”Will your activities make the animals move away, impacting my game drive?”. Ska man skratta eller gråta? De ställer sig inte frågan utifrån djurens perspektiv, utan utifrån en turists perspektiv. Game drive är en tur som man kör, ofta under morgontimmarna eller på natten, i parken för att se hur naturen vaknar till liv. Svaret från Totals sida? ”Total E&P Uganda's activities will cause small-scale movement of animals on a temporary basis. There should, therefore, be minimal impacton game drives.” Det krävs ju faktiskt ingen stor hjärna för att förstå att Total till fullo består av ett gäng genier.

Den viktigaste frågan handlar om hur starkt nationalparkens skydd faktiskt är. För att skydda parkens djur- och naturliv så kommer en Environmental Impact Assessment (EIA) att genomföras före oljeaktiviteterna kommer igång. Wikipedia definierar denna term såhär; ”An environmental impact assessment (EIA) is an assessment of the possible impacts that a proposed project may have on the environment, consisting of the environmental, social and economic aspects.” På Wikipediasidan kan ni läsa om kritik som framhålls mot denna typ av undersökningar. Under processen kommer viktiga intressenter konsulteras och deras åsikter kommer att användas. EIAs kommer sedan att visas och godkännas av myndigheter knutna till regeringen, som UWA, National Environmental Management Authority (NEMA) och Petroleum Exploration and Production Department (PEPD). Ugandas regering har i alla fall beslutat att inte lokalisera ett oljeraffinaderi i nationalparken, utan i Kabaale som ligger i distriktet Hoima, ca 200 km söder om Murchison Falls. Samtidigt som jag tycker att detta är helt galet måste man också förstå vilken möjlighet detta är för Ugandas ekonomiska utveckling. Men ska man bekosta djur- och naturliv för hundratals år framåt på grund av detta?

Här är en bra artikel från förra året som belyser problematiken; http://www.reuters.com/article/2013/06/27/us-uganda-park-oil-idUSBRE95Q0GW20130627


Tack vare vårt Wikipediaprojekt så kan vi kanske sprida information om detta och upplysa fler människor om konsekvenserna som kommer att bli. Det är hållbar utveckling på hög nivå!

Källa: Broschyr från UWA, Total och Murchison Falls National Park.

Datasalen på Makarere universitetet. 

Gruppens förväntningar på workshopen.

Våra nya Makarerewikipedianer!

Vid lunch stannade vi på en "porkjoint" som heter "Hakunamata". Det är kedja med porkjoints (porkjoint- ofta ett hål i väggen där du får fläsk). På bilden är det grillat fläsk med sås, Matokke (matbanan), Cassava, avokado och tomat.

En oljekarta från Total E&P Uganda över bla Murchison Falls. 
 

1 kommentar:

  1. Kan bli ett bryskt uppvaknande, när naturen är rubbad. Tror inte alls på ”Total E&P Uganda's activities will cause small-scale movement of animals on a temporary basis. There should, therefore, be minimal impacton game drives.”
    Intressant läsning, tack! /mamma

    SvaraRadera