torsdag 9 januari 2014

Mabamba swamp, ekvatorn och en låååång bilresa mot sydvästra Uganda

Idag gick vi alltså upp väldigt tidigt för att påbörja vår studieresa genom västra Uganda. Paul Kiguba, vår projektledare som också driver safariföretaget "Toplife Safaris Uganda Limited" (med vilka vi två åker) vinkade hejdå medan vi hoppade in i en jeep. Vi har två guider; en guide och en guide som också är chaufför. När vi lämnade Entebbe regnade det men vädret blev som tur bättre under dagen. Det tog ca en och en halv timme att köra till vårt första stopp, Mabamba swamp (stavade fel igår), och då var klockan bara 08.00. Väl på plats hoppade vi i långa träbåtar för att bege oss ut i träsket för att leta efter den beryktade träskonäbben! Till en början såg det ganska hopplöst ut men våra guider höll bra kontakt med varandra genom mobiler, så vi fick snabbt reda på när den andra gruppen hade hittat fågeln. Det var först Carro och jag i en båt, ett holländskt par i en annan båt och sedan så tillkom också en stor grupp med amerikaner från New York. Träsket började med en kanal kantad av Papurus på bägge sidor, väldigt maffigt faktiskt. Sedan delade träsket upp sig i små kanaler, jag trodde nästan att vi skulle åka vilse.
Träskonäbben har fått sitt namn efter sin skoformade näbb. Vår guide sa att det knappt är synbar skillnad på en hane och en hona, så jag vet inte vilket kön fågeln på bilden har. För mer info om träskonäbben; http://en.wikipedia.org/wiki/Shoebill


Bildtext: Träskonäbben (Shoebill på eng), Balaeniceps rex.
 Mabamba swamp  med näckrosblad, Nymphaeaceae.
 Vi får sällskap!

Papyrus, Cyperus papyrus.

Mabamba swamp erbjuder dock inte bara en att se Träskonäbben, utan också flera andra fågelarter. Vi såg Kingfisher, en liten och färgglad fågel men var för långsamma för att få den på bild. Efter träsket så åkte vi vidare mot staden Masaka och ekvatorn. Vid ekvatorn stannade vi för frukost; jag åt banan- och kanelpannkaka med lönnsirap och fruktsmoothie.....mums. För Carros och min del var det vår andra gång här, vi besökte denna plats med Global Profil 2012.

Med fötterna på bägge sidor om ekvatorn!
Efter frukost hoppade vi in i bilen igen för att bege oss mot staden Mbarara, sydvästra Ugandas största stad. Dit kom vi runt tretiden på eftermiddagen, vi lämnade ekvatorn vid 11. Dagen idag har varit en lång resdag, Carro räknade ut att vi, sedan 06.00 imorse till 20.00, hade rest ca 14 h. Avstånden på kartan känns inte så långa i Uganda men i verkligheten så tar det ofantligt mycket längre tid. Detta beror också på Ugandas dåliga infrastruktur. Jag tycker i alla fall att vägarna har förbättrats sedan vi var här sist, och Europeiska Unionen stöder faktiskt arbetet med att reparera några väger, bland annat den till Mbarara. Där åt vi sen lunch och sedan körde vi ytterligare ca 3,5 h för att komma fram till där vi nu befinner oss; vid sjön Bunyonyi. Namnet Bunyonyi betyder "platsen med många små fåglar". Sjön är mycket speciell då den ligger på 1962 meters höjd och är Afrikas näst djupaste sjö. I och med höjden så finns det inga myggor här heller, skönt att slippa bli uppäten! Här bor vi en natt på "Bunyonyi Overland Resort", en stor men stillsam resort med både tält och stugor. Det blir spännande att se hur platsen ser ut i dagsljus imorn! På resorten sällskapar vi med b.la. amerikaner och ett stort gäng glada tyskar som både ätit och druckit (kanske därför nöjdheten?) högljutt. De bor i en stor villavagn som körs av en lastbil. Registreingsskylten? Tysk. Fråga mig inte hur de har tagit sig hit men jag blir både imponerad och sugen på att göra samma sak. Efter att ha lyssnat lite när de pratade på engelska hörde jag att de varit i Kenya, Tanzania, nu Uganda och är på väg mot Rwanda. Så vill jag också leva någon gång i framtiden.

3 kommentarer:

 1. Vilket äventyr Paulina, har tittat på Annelie Utters filmer på Youtube som Dan tipsade om http://www.youtube.com/watch?v=h4h7xqf6kKQ&list=PL1AC5A412287A74C8 om Lake Bunyonyi. Har ni badat? Viel Spass :-)/ mamma

  SvaraRadera
 2. Kul! Njut av dagarna, och tänk på förgrunden i fotografierna! / Martin

  SvaraRadera
 3. Verkligen! Vi badade inte, var inte så fint väder. Dessutom är det kallare i denna delen av Uganda än i Entebbe. Danke sehr!

  Martin: Tack! Ska försöka!

  SvaraRadera